Hobbit’ten hemen sonra Yüzüklerin Efendisi’nden biraz önce – 1


One Ring – Adventurer’s Book

Yazarlar: Francesco Nepitello, Marco Maggi, Amado Angulo, Dominic McDowall-Thomas

Çizerler: John Howe, Jon Hodgson, Tomasz Jedruszek, Paul Bourne

336 sayfa

İnceleme

Biraz geç kaldım kusura bakmayın. Biliyorum kitaplar çıkalı bayağı oldu, muhtemelen elde ettiniz bile. Bende kitabı ilk alanlardan biriydim ama üzerine düşmek istediğim bir başlık olduğu için bu kadar uzun sürdü. Kitapların altından girdim üstünden çıktım, forumlar okudum, bloglar inceledim. Denemesini de yapmak isterdim ama oyunun acemi ve kurguyeri bilmeyen oyunculara oynatılamayacağını farkettim, o yüzden yazımda anlatacağım oyunların hepsi çeşitli websitelerinden alıntı şeklindedir. Bu websitelerine bağlantıları da vermek isterdim ama not tuttuğum kağıtları görünüşe göre kaybetmişim. Sadece alıntı yapacağım cümleleri yazmışım, işte üniversitenin tekrar başlamasıyla biraz hayatım karıştı.

The One Ring uzun zamandır görmediğimiz bir şekilde kutulu set olarak geliyor. Ana akım yayıncılar bunu yeni oyunlarını tanıtmak için arasıra yapsa da –Paizo ve WotC‘den başka son 2 yılda kutulu set çıkaran hatırlamıyorum- bağımsız yayıncılığın genelde yapmaya cesaret edebileceği bir şey değil. Ama açıkcası Cubicle 7 küçük bir firma sayılmaz ve Orta Dünya sırf adıyla bile ürün sattırabilecek bir fan kitlesine sahip.

Setin ilk parçası

Öncelikle setin ilk parçası olarak “Adventurer’s Book” tan ve “Adventurer’s Map” ten bahsedeyim istiyorum. Bu yazı boyunca bunları anlatacağım, sonraki yazımda da “Loremaster” veya oyun yöneticisine yönelik kaynaktan bahsedeceğim. Bir de önemli bir kısım olarak sistemin ince kurallarına değinmeyeceğimi belirtip zarlardan başlayarak anlatayım.

Zar olarak 1 tane D12 ve 6 ya kadar D6 kullanmayı tercih etmişler. Herşeyden öte D12’nin tek başına bulunmayan bir zar olduğunu düşünürsek kutu setiyle birlikte çıkardıkları zarların kullanılmasını planlamışlar sanırım. Bu D12’ye “Feat Die” deniyor ve bir gezgin bir yeteneğe sahip olmasa bile başarabilme şansını bu zar belirliyor. Bir yetenekte geliştikçe her puan için 1 tane D6 daha ekleniyor atılan zarlara, biraz storyteller(ing) gibi. Bütün zarlar atıldıktan sonra toplanıyor ve bir hedef numarayla kıyaslanıyor. Bundan daha yüksek bir toplam elde edilmişse karakter denediği işte başarılı kabul ediliyor. Tabi kısa süreli hareketler için.

Üstün başarı

Tabi ki oyun bu kadar sıkıcı değil. Normal sete baktığımızda D6 larda 6 yerine bir işaret olduğunu görüyoruz. Bu başarı anında daha üstün bir başarıyı simgeliyor. Her zaman yorumu öyle olmak zorunda değil ama erdem ve ödüllerin bazıları olağanüstü başarılar yakalandığında etkili işler yapabiliyorlar. D12 de ise önemli 2 işaret var. 11 de Sauron‘un gözü maceracılar için başarısızlığı ifade ederken -daha sonra bahsedeceğim bazı etkileri daha var- 12 deki Gandalf rünü eğer başarı mümkünse başarıyı ifade ediyor -Hedef numarası geçilmese bile başarıyı gösteriyor, ama kimse üzerinde 40 kiloluk zırhla 10 metre ileriye zıplayamaz-.

Hobbit’ten sonraki yıllar

5oo kelime kuralını aşmadan anlatamayacağım sanırım “Adventurer’s Book” u çünkü oyunla ilgili en önemli şeyleri bu kitapta anlatıyorlar. The One Ring kitapları genel olarak bize Bilbo ve Arkadaşları’nın ejderhayı düşürüşünden sonraki 20-40 yıllık gibi bir sürenin bilgisini veriyor. Bu sıralarda Sauron hala ormanlarda saklanan yavaş yavaş güçlerini elde eden bir gölge, doğu yeniden kuruluyor. Ve güzel yanı Tolkien buralardan çok bahsetmediği için maceraya açık. Önemli olaylar yok, büyük savaşlar yok, sürekli bir tehlike ve tehdit var, umutla korku bir arada hem Loremaster’a hem oyuncuya çok fırsat verebilecek bir zaman.

Karakter yaratımı The One Ring’te çok kolay. Hatta  kendiniz görün. Bir kültür, bir geçmiş, bir amaç seçiyorsunuz kendinize ve voila karakteriniz tamam. C7 nin önceden çıkardığı sayıları toplayıp karakter kağıdınıza geçirmeniz yeterli. Uzun zamandır tartışılan pek çok meselenin Orta Dünya’yı kirleteceğini bende sık sık düşünüyordum. Onların hepsine çare bulmuşlar, ve o ruhu yakalamışlar. The One Ring’te yıldırımlar saçabilen hobbitler, göktaşı düşüren elfler yok. Her ne yandan bakarsam bakayım kendinden önce çıkan oyunların yaptığı hataları görüp eleyebilmiş. MERP ve LOTR RPG’nin acemiliği yok, buna karşılık C7 ekibinin deneyimi kitabın her yerinden belli oluyor.

İki aşamalı oyun

Oyunlar iki aşamadan oluşuyor The One Ring’te. Adventuring Phase -Macera Safhası- ve Fellowship Phase -Kardeşlik Safhası-. Macera Safhası tahmin ettiğiniz gibi maceranın süregeldiği oyuncuların ve loremaster’ın etkin olarak oyuna katıldığı hikayenin ilerleyişini sağlayan kısım. Herhangi bir oyundaki bir oturum yani. Asıl önemli olan -en azından bence- Kardeşlik Safhası, burada Loremaster sadece kurallar doğru uygulanıyor mu diye bulunuyor, başka bir görevi yok. Bu safha karakterlerin bir maceradan döndükten sonra dinlendikleri, yaralarını sardıkları ve kendilerini geliştirdikleri kısım. Örnek olarak Frodo ve Diğerlerinin Yarımelf’in evine gelmelerine macera safhası, orada geçirdikleri süreye kardeşlik safhası diyebiliriz. Bu safha yarım oturum kadar süre alan küçük ama önemli bir kısım.

Dolu dolu bir kitap için yüzeysel bir yazı oldu. Detaylı incelemek istedim, ama 1200 kelime görünce sizi korkutmak ve içerik hakkında sürpriz kaçıracak bir bilgi vermek istemedim. Eğer isterseniz daha sonra bu dönem açtığım oyunun oyun kayıtlarını buraya gönderebilirim. Böylece siz de benim yönetimimden The One Ring o ruhu verebiliyor mu görebilirsiniz. Eğer daha önce okuyanlarınız varsa Hope ve Endurance, Valour ve Wisdom, Reward ve Virtue’lar konusunda fikirlerinizi duymak isterim. Okumadıysanız sadece yorum bırakın ve sizinle detaylı incelememi de paylaşayım.

DriveThruRPG‘den bu kitabı ve daha bir çoklarını alabilirsiniz. Hem de bu cuma ve pazartesi Şükran Günü indirimleri var. Black Friday ve Cyber Monday‘den alışveriş yapmak isterseniz DriveThruRPG, DriveThruComics ve DriveThruFiction‘a bakabilirsiniz. FRP’ler için indirim sayfasına göz atmayı unutmayın.

Hobbit’ten hemen sonra Yüzüklerin Efendisi’nden biraz önce – 1” için bir yanıt

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.