Uzay batıklarına dalmak


Diving into the Wreck

Yazar: Kristine Kathryn Rusch

269 sayfa

Tür: Bilim Kurgu, Uzay Bilim Kurgu

Özet Görüş:

Klasik bilim kurguyu seviyorsanız ya da gizem araştıran, heyecanlı maceralara atılan kahramanlar istiyorsanız bu kitap size göre.

İnceleme

Kristine Kathryn Rusch daha önce çok yazısını okuduğum ama hiç roman ya da öyküsünü okumadığım bir yazardı. Doğrusu bir Podcast’de ya da bir söyleşisinde bu kitaptan bahsedice merak edip aldım. Doğrusu böyle bir kitap beklemiyordum, beklediğimden daha iyiydi ama bazı aksayan yanları da vardı. Gene de Asimov’s Science Fiction gibi dergilerlerdeki öyküleriyle ünlü Rusch’un başarılı bir romanı Diving into the Wreck.

Asimov's 2009 08

Image by sdobie via Flickr

Öncelikle Rusch’un çok gerçekçi karakterler yarattığını söylemeliyim. İnanılır işler yapan, küçük olsalar da yaptıklarının sonucu büyük olan insanlar anlatıyor. Diving into the Wreck’de Boss adında bir kadın uzay kaşifinin maceralarını anlatıyor. Boss zamanımızdan çok uzak bir tarihte yaşayan, insanlığın başladığı efsanevi dünyadan çok uzaklarda bir uzay kadını. Boss’un işi uzayın karanlığında kaybolmuş, unutulmuş ya da terk edilmiş uzay gemilerini bulmak. Boss bazen o gemilerdeki değerli malzemeleri satarak, bazen de turistlere kayıp gemileri, batıkları gezdirerek para kazanmakta. Güvensiz, kendini uzay gemisinde mutlu hisseden, kurallara sıkı sıkı bağlı olmaya çalışan bir kadın Boss.

Boss’un hayatı bir gün uzay boşluğunda orada olmaması gereken bir gemi bulduğunda değişiyor. Bu gemiyi incelemek için kendisi gibi batık avcılarından bir ekip kuruyor. Batık büyük gizem ve zenginlik saklasa da sonuçta işler karışıyor. Rusch bu karışıklığı oldukça başarılı anlatıyor ve ekip ile Boss’un tepkilerine inandırıcılık katıyor. Hele bir de terkedilmiş uzay gemisinde yapılan çalışmanın gerçekçiliği takdir edilesi anlatılmış. Denizdeki bir batığa dalmak ile, uzayda bir “batığa” dalmak arasındaki benzerlikler ve farklar çok başarılı işlenmiş.

Asimov's 2011 04-05

Image by sdobie via Flickr

İkinci bölümde batıktan sonra benzer bir görev için Boss’un uzaya çıkışını ve geçmişiyle yüzleşmesini okuyoruz. Sonunda ise bu ikisini bağlamaya çalışan Rusch olayları toplayıp Boss’un hikayesini tamamlıyor. Kitabın tek sorunlu noktası bir roman olmak yerine üç kısa romandan oluşması. Böyle olunca geçişlerde bir ilgi dağılması yaşanıyor. Bu dağınıklığı hızla toplamayı bilen Rusch okuyucuyu kurduğu etkili dünyaya çekiveriyor.

Kristine Kathryn Rusch

Kristine Kathryn Rusch

Bu kitap bilim kurgunun merak ve şaşkınlık uyandırdığı zamanlardan gelmiş gibi. İlk bilim kurgu yazarlarının uzayın gizemlerine odaklanan, keşfin ve kaşifin dünyasına bakıyor. Şimdiki yeni akım yazarları gibi daha karanlık hikaye anlatmak çabasında değil. Gene de geçmişteki o parlak hikayelerden biri de değil. Heyecanlı ve keşifli olsa da korkutucu bir yanı da var. Bu karamsar ve korkunç yanı ise insan ilişkilerinde kendini buluyor. Bu alan da Rusch’un güçlü yanlarından biri.

Karakterler ve mekanları, olayları ile etkileyici bir keşif bilim kurgusu okumak isterseniz bu kitabı kaçırmayın. Serinin ikinci romanı da yayınlandı. Ardından ikincisini City of Ruins’i de okuyabilirsiniz.

Sizin sevdiğiniz ve içinizde uzayın derinliklerini görme hissi uyandıran eserler var mı? Aşağıda yorumlarda paylaşabilirsiniz, kim bilir belki paylaşılan düşler gerçek olur.

Uzay batıklarına dalmak’ için 4 yanıt

  1. Bu tür macera yüklü bilimkurgu kitapları hep ilgimi çekmiştir, okumak büyük bir zevk kaynağı. Yazdığın yazıya bakınca da oldukça merak uyandırıyor.

    Yurt dışında bu kısa öykücülük ve romancılık terimleri oldukça ayrı ve kateorize edilmiş olarak bakıldığından bir kişiye sadece roman yazabiliyor diye “yazar” denmiyor. Bu bahsettiğin yazarın da sanırım asıl olayı kısa öykülerden geçiyor. Bu roman tarzı kitabındaki o geçişlerde yaşanan dağınıklık da sanırım bundan kaynaklanıyor.

    Kısa sürede okumak isterim. Ah… Ama bir sorun var, kitabın çevirisi yok. Değil mi? İngilizce bilen arkadaşlarımızın bu tür nimetlerden faydalanmaları her ne kadar güzel olsa da dili bilmeyen, ama okumak isteyen diğer arkadaşlarımız için de kötü bir durum. Umuyorum kısa sürede bir yayınevi çevirmeye başlar.

    1. Diving into the Wreck kısa romanlardan (novellalardan) oluşan bir kitap olsa da aslında Rusch romanlarıyla tanınıyor. Hayatını bu işe adamış yazarlardan aslında. Star Trek bölümleri yazmışlığı da var yanılmıyorsam.
      Ne yazık ki Türkçe’ye bir kitabın çevrilmesi için çok çok çok satması gerekiyor. Gene de bir umut belki bu romanı çevirirler. Çevirirlerse okumanı tavsiye ederim.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.