Koca bir yaşayan ölüler seçkisi


The Living Dead

Editör John Joseph Adams‘dan bir zombi öyküleri antolojisi

Yıl: 2008

Yayınevi: Night Shade Books

487 sayfa

34 hikaye

Özet Görüş:

Hiç zombi hikayesi okumamış biri olarak söyleyebilirim ki bu seçki ile türe girmeniz yerinde olur. Birbirinden çok farklı öykülerle oldukça başarılı bir kitap olmuş. John Joseph Adams’ın ve yazarların ellerine sağlık. Korku sevenler kaçırmasın.

… ve mezarlarından kalktılar

John Joseph Adams’ı Tor’un Geek’s Guide to the Galaxy Podcast’ından tanıdım. Eğlenceli ama biraz garip bir editör olduğunu düşünüyordum. Hakkında çok bahsedilen bu seçkisini bulduğumda korka korka aldım ama iyi ki de almışım.  Her ne kadar okuması çok uzun sürse de ve ne yazık ki her hikaye aynı mükemmellikte olmasa da çok başarılı bir seçki sunuyor bize J.J. Adams. Zaten 34 hikayenin hepsinin de aynı güzellikte olmasını beklemek fazla olur.

Öykülerin bir kısmı hakkında fikirlerimi aşağıda bulabilirsiniz. Çok uzun olduğu için ana sayfaya bu kadarını koydum. Bir bakın bedava öykülere bağlantılar da var. 🙂

 

Some Zombie Contingency Plans by Kelly Link, from Magic For Beginners (2005)

Açıkçası kitabı okumamın dört ay almasının sebeplerinden biri bu hikayeydi. Adams her türden bir öykü koymak isterken bu garip ve zombileri bir benzetme olarak kullanan hikaye ile okuma hızımı çok yavaşlattı. Bence bunu atlayarak okuyabilirsiniz. Bu arada kitabı almadan bu öyküyü bedava okumanız mümkün. Hemen buraya tıklayın.

Death and Suffrage by Dale Bailey, from F&SF (2002)

Bu seçkide çok hoşuma giden öykülerden biri. Favori öykülerim listesine girecek bir hikaye ile politika ve insan olma hali üzerine çok başarılı bir eser ortaya koymuş Dale Bailey. Bunu da bedava okumanız mümkün, buradan.

Ölüler ayaklanıp oy kullanmak isterse neler olurdu, sorusuna cevap aramış. Bailey komik bir eser yazmaya çalışırken karanlık bir günümüz dünyası incelemesi ortaya koymuş. Kesinlikle okumalısınız.

Blossom by David J. Schow, from Book of the Dead (1989)

Schow bu hikayeyi bir günde yazmı. Kendi sözleriyle “Blossom bir günde yazılan basit bir hikaye, çıplak bir kadının çiçek yemesi görüntüsüyle başladım yazmaya ve o resimden geri gittim.”

Öyle etkili ve garip bir hikaye çıkmış ki bu yöntemle, Schow’un zombi edebiyatında bilinen ve sevilen bir yazar olmasının sebebini anlıyorsunuz.

The Third Dead Body by Nina Kiriki Hoffman, from The Ultimate Zombie (1993)

Bu hikaye şöyle açılıyor:

“Richie’yi tanımazdım. Kesinlikle de sevmezdim. Ancak beni öldürdükten sonra onu dayanılmaz buldum.”

Böyle başlayan bir hikayenin yaratıcı ve etkileyici olacağından emin olabilirsiniz. Bir kadın yazar tarafından yazıldığını hisettiren başarılı bir öykü.

The Dead by Michael Swanwick, from Starlight 1 (1996)

Michael Swanwick’i severim, hem Hugo hem de Nebula ödüllerinde finalist olan bu öyküsü o kadar başarılı ki hayranlığım daha da arttı. Temiz bilimkurgu çerçevesinden zombi haline yaklaşıp, kanınızı donduran ve rahatsız eden bir öykü ortaya çıkarmış. Bilimkurgunun hastane odası temizliği içinde aklınızı karıştırmayı iyi başarıyor.

The Dead Kid by Darrell Schweitzer, from The Book of More Flesh (2002)

Gerçek bir hikayeden ilham alan yazarın küçük çocukların bir zombi bulması üzerine kurduğu hikayesi, başarılı. Çocukların kahraman olduğu hikayelerde olduğu gibi insan olmayı çok farklı bir açıdan incelemiş.

Malthusian’s Zombie by Jeffrey Ford, from SCI FICTION (2000)

Bu hikaye psikologlar için ya da felsefeciler için bir zombi hikayesi olmuş. Klasik korkudan ziyade bilimkurguya yakın, eğlenceli etkileyici bir öykü olmuş. Çok korkmadan merakla okuyabilirsiniz.

Beautiful Stuff by Susan Palwick, from SCI FICTION (2004)

Bu öykü de beğendiğim ters köşe öykülerinden biri. Ölülerin geri dönmesi sonucu ne olabileceğini soruyor ve Palwick’e göre ölüler bizim tahmin ettiklerimizi istemeyebilirler. Kanlı, korkutucu bir zombi hikayesi olmadan çok etkileyici olmuş. Bu da favorilerimden biri.

Sex, Death and Starshine by Clive Barker, from Books of Blood, Vol. 1 (1984)

Barker ustanın komedi korku karışımı bir hikayesi. Ustanın benim pek bildiğim bir öyküsü değil ama Clive Barker’ı başarılı bir hicivde okumak keyifli.

Stockholm Syndrome by David Tallerman, from Pseudopod (2007)

Başarılı hikayelerden biri de Tallerman tarafından yazılmış. Zombiler arasında kalmış adamın yaşadıklarını anlamlandırma çabasını anlatıyor. Varoluşsal korku desem acaba çok abartmış olurum. Kendiniz de buradan öyküyü bedava okuyabilirsiniz.

Bobby Conroy Comes Back From The Dead by Joe Hill, from Postscripts (2005)

George Romero’nun 1977’de çektiği Dawn of the Dead filminin setinde karşılaşan iki eski sevgilinin hikayesini anlatıyor. Korku ya da dehşet yok ama yazarın türe olan sevgisini görebiliyorsunuz. Bir önceki hikayeden sonra dinlenmek ve kendinizi toplamak için iyi bir vaha.

Those Who Seek Forgiveness by Laurell K. Hamilton, from Strange Candy (2006)

Hamilton’un ilk Anita Blake öyküsü. Sadece bunun için bile okunur, Anita Blake’in ateşli maceralar yaşamadan önce basit bir necromancer olduğu zamanlardan bir hikaye.

In Beauty, Like the Night by Norman Partridge, from Mr. Fox and Other Feral Tales (1992)

İlginç bulsam da ne kadar iyi olduğuna karar veremediğim bir öykü In Beauty, Like the Night. Zombi kıyameti başlayınca uzak bir adaya kapak kızlarıyla beraber kaçan pek de iyi olmayan bir adamın hikayesini anlatıyor.

Everything is Better with Zombies by Hannah Wolf Bowen, from Phantom (2006)

Kolay okunan, keyifli bir hikaye yazmış Bowen. İç konuşma şeklinde iki arkadaşın mezarlık macerasını anlatıyor. Eğlenceli ve bir yandan da belki zombi hikayelerinin neden sevildiğine dair bir ipucu barındırıyor içinde. Bowen’in kahramanına göre

Zombiler ölümden kötü şeylerin olduğunu göstermeye çalışır gibiler. Bu doğru değil. Ona göre, Zombiler hayattan kötü neyin olduğunu gösteriyorlar.

Bu hikayeyi buradan dinleyebilirsiniz.

Home Delivery by Stephen King, from Book of the Dead (1989)

King ustanın başarılı bir hikayesi. Hem korkutucu hem de şaşırtıcı şekilde duygusal ve yüreklendirici. King’in bunu nasıl yaptığını anlamak için bile okunmaya değer.

Sparks Fly Upward by Lisa Morton, from Mondo Zombie (2006)

Zombi kıyameti sonrası yeni bir hayat kurmaya çalışan insanların hikayesi bu. Hayatta kalabilmek için sınırlı kaynaklarını verimli kullanmaları gerekli, bu da istediğiniz kadar çocuk yapamazsınız demek. Lisa Morton kürtaj üzerine etkileyici bir öykü yazmış.

Meathouse Man by George R. R. Martin, from Orbit 18 (1976)

Bu okuduğum en başarılı aşk öyküsü olabilirdi. Çok başarılı bir bilimkurgu öyküsü ve çok başarılı bir zombi öyküsü olmasına rağmen olabilirdi. G.R.R. Martin’in ruhunun karanlığına ve aydınlığına baktığınız bu öykü o kadar güzel ki sadece aşk hikayesi olamadığı için aklınız ve kalbiniz kırıklarla kalıyorsunuz bitirdiğinizde. Martin ustanın bir şahaseri.

Kısa bir parçasını buradan okuyabilirsiniz.

Deadman’s Road by Joe Lansdale, from Weird Tales (2007)

Eğlenceli bir western korku zombi hikayesi. Martin’in öyküsünden sonra daha karanlık ve dehşetli olsa da kendime gelmemi sağladı. Bu arada tek sıkıntısı Martin’den sonra gelmesi yoksa öykü başarılı, favorilerimden biri. Hemen gidip bedava buradan okuyabilirsiniz.

The Skull-Faced Boy by David Barr Kirtley, from Gothic.net (2002)

Zombinin gözünden bir hikaye anlatmayı seçmiş David Barr Kirtley. İyi de etmiş, düşünebilen bir zombinin hikayesini okumak isterseniz başarılı bir eser. Ötekiler yanında biraz sönük ama gene de güzel. Bir kısmını buradan okuyabilirsiniz.

The Age of Sorrow by Nancy Kilpatrick, from Postscripts (2007)

Zombi kıyameti sonrası tek başına kalan bir kadının dünya ile başa çıkma çabası. Seçkideki öteki hikayelerden çok farklı ve yazarın kadınlık üzerine düşüncelerini anlattığı başarılı bir öykü. Kadın kahraman erkekler gibi yok etmeye odaklanmıyor.

Bitter Grounds by Neil Gaiman, from Mojo: Conjure Stories (2003)

Gaiman’dan karışık bir öykü. Sanırım tekrar okumam lazım. Kolay bir hikaye arıyorsanız buna bakmayın derim.

She’s Taking Her Tits to the Grave by Catherine Cheek, from Ideomancer (2008)

Çok başarılı ve eğlenceli bir zombi hikayesi. Kendini kimin diriltiğini arayan bir süslü hatunun hikayesinde hem eğlenecek hem de hayatla ilgili farklı sorular soracaksınız. Özellikle hanımlara tavsiye ederim, favori öykülerden biri. İsterseniz buradan bedava okuyabilirsiniz.

Dead Like Me by Adam-Troy Castro, from A Desperate, Decaying Darkness (2000)

Zombiler arasında hayatta kalmak için onlar gibi olmalısın. Neleri feda ettiğin yaşadığın sürece önemli mi? Başarılı bir öykü. Hem de buradan bedava okuyabilirsiniz.

Calcutta, Lord of Nerves by Poppy Z. Brite, from Still Dead (1992)

Poppy Z. Brite garip bir hatun ve rahatsız edici bir yazar. Bu hikayede zombilerin varlığıyla pek de bir şeyin değişmediği Kalküta’da dolaşıyorsunuz. Daha çok etkileyici resimlerle süslü bir gezi kitabı gibi olan bu hikaye aklınızda güçlü imgeler bırakıyor.

Followed by Will McIntosh, from Lady Churchill’s Rosebud Wristlet (2006)

Will McIntosh bambaşka bir yerden bakarak zombileri insan günahlarının bir yansıması haline getiriyor. Bir gün aniden bir zombi sizi takip etmeye başlarsa ne yaparsınız. Ya bu zombi sizin kötülükleriniz yüzünden sizi takip ediyorsa ve siz de iyi olduğunuzu düşünüyorsanız? Bedavaya buradan okuyabilirsiniz.

The Song the Zombie Sang by Harlan Ellison® & Robert Silverberg, from Cosmopolitan (1970)

Temiz, başarılı ve sıcak bir bilimkurgu zombi hikayesi. Ustaların isimleri bile yeterli, kitaptaki favori öykülerimden.

Passion Play by Nancy Holder, from Still Dead (1992)

Çok Hristiyanlıkla ilgili olduğu için öykünün büyük bir kısmını anlamadım sanırım. O yüzden bir bakın ama çok beğenmeyebilirsiniz.

Almost the Last Story by Almost the Last Man by Scott Edelman, from Postscripts (2007)

Karışık birden çok öykünün iç içe geçmiş hali. Aslında farklı bakışlarla anlatıyor ama ısınamadım bir türlü.

How the Day Runs Down by John Langan, original to this volume (2008)

Bu 34 öykünün hepsini anlatamadım. Size tavsiyem 6USD’lık bu kitabı almanız. Baen’de var, buradan ulaşabilirsiniz. Hazır oraya gitmişken John Joseph Adams’ın yeni zombi seçkisi The Living Dead 2’den de öykülerin bir kısmını bedava okuyabilirsin. O da bu adreste.

Daha fazla bu kitaptan bedava öykü ya da sesli kitap mı istediniz, JJ Adams’ın sayfasına bir bakın.

Peki Türkçe’de zombi hikayesi var mı? Türk yazarladan bu konuyu işlemiş olanlar biliyorsanız lütfen yorumlarınızla paylaşın. Adada geçen bir zombi filmi vardı galiba onun akıbeti nedir biliyor musunuz? Hepsini yorumlarınızda paylaşabilirsiniz.

Koca bir yaşayan ölüler seçkisi’ için 2 yanıt

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.