Müslüman Android


Bilimkurgu insanlık üzerinedir. Insan olmanın anlamını uzayın acımasız boşluğunda, uzak yıldızların yörüngesinde, akıl almaz yaratıkların arasında arar bilimkurgu yazarı. Malezyalı bilimkurgu yazarı Fadzlishah Johanabas İslam’ı anlamak için bilimkurguyu kullanmış. Ortaya başarılı ve bizden bir eser çıkmış.

deviantart'dan gulavisual'ın http://gulavisual.deviantart.com/

deviantart’dan gulavisual’ın http://gulavisual.deviantart.com/

Malezya bilimde bazı konularda Türkiye’den ileride, uzay çalışmaları da yapan Malezya müslümanlığı uzaya taşıyan adımları da atıyor. Müslümanın uzayda ibadetinin nasıl olacağı üzerine bir de konferansa ev sahipliği yapan Malezya’nın astronotu da var. Sitede BK’nın Türkiye’de eksikliğinin yarattıkları üzerine daha önce yazdığım için tekrar etmeyeceğim fakat Malezya’nın güçlü bilimkurgu edebiyatı var. Apex’in üçüncüsü yayınlanan The Apex Book of World SF: Volume 3 bilimkurgunun farklı tatlarını paylaşırken Malezya’dan Fadzlishah Johanabas’ın Act of Faith isimli öyküsüne yer vermiş. Ödüllü editör Lavie Tidhar’ın tweeti üzerine ben de listemde duran bu öyküyü bayramda okudum. Doğrusu tüm kitabı inceleyecektim ama bu öyküyü çok beğendiğim için dayanamadım, hakkında yazdım.

Öykü Ay’da helyum 5 madenlerinde çalışan mühendisin babasına bakması için bir android alması ile başlıyor. Baba Ahmad Daud bin Kasim, oğlunun hediyesine alışamakta zorlansa da androidi kabulleniyor ve ona Sallehuddin ismini veriyor. Android Ahmad’a baba anlamına gelen Abah diye sesleniyor. Aralarındaki ilişki Ay’da yaşayan oğul Jamil’i dışarıda bırakmadan gelişiyor. Ahmad androide Kur’an hatmetmeyi öğretmeye başlayınca öykü din ve dindarlık üzerine Batılılardan okuduğumuz sulara giriyor. Androidin namaza camiye gitmeye başlayınca onun inancı, cemaatin ve dolayısıyla Müslümanların bakışı test ediliyor. Fadzlishah Zor konuya ucundan dokunup, geçse de başarılı bitiriyor.

Bir başlangıç olarak iyi ancak daha da iyilerinin gelmesi gerekiyor. Din de hayatın bir parçası ve bilimkurguda yer bulmalı.

Apex’in bu kitabını ve öncekileri almanızı tavsiye ederim, bilim kurgu ve fantastikde Anglosakson olandan başkasını görmek için önemli.

Müslüman Android’ için 4 yanıt

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.