Centuri Aztarac’ın bulunuşu


Atari oynayan kalmadı herhalde. Çocuklarımı götürdüğüm oyun parklarında bir kaç tane görsem de benim gençliğimdeki gibi çok değiller. 1980’ler hatta 1990’ların başına kadar atari salonlarında bol para harcanırdı. Karanlık, havasız salonlarda okul çıkışı arkadaşlarla oyunlar oynadığımızı hatırlarım. Hatta o salonlardan birinde benim için çok büyük bir miktarı, çaldırdığımı da hatırlıyorum. İşte bizler gibi Atarilerle büyümüşler bu aletlerin kolleksiyonunu yapıyorlar. Bu sayede de önemli bir tarihi geri kazandırıyorlar.

Sene 1982, Centuri şirketi yeni nesil renkli vektör grafikleri kullanan bir oyun makinesi çıkartmak istiyor. Bunun  için de Tim Stryker isminde bir yazılımcı ile anlaşıyor. 1983’de Stryker’in ilk oyun makinesini, Aztarac piyasaya sürülüyor. Ne yazık ki aşağıda oyun videosunda da göreceğiniz üzere oldukça da eğlenceli gözüken bu makine tutmuyor.

Tim ardından başka işlere gidiyor ve internetin kurucu yazılımlarından birini, 32 kişinin aynı programa bağlanmasını sağlayan MajorBBS’i geliştiriyor. Para kazansa da hayatı boyunca peşini bırakmayan depresyona yeniliyor ve 41 yaşında 1996’da intihar ediyor.

Tim Stryker 1990’lardan

Onun hikayesi sonlansa da koleksiyoncular arasında Centuri Aztarac’ın ünü devam ediyor. Az üretildiği için kimsenin görmediği, ünü kulaktan kulağa dolaşan bu oyun konsolu koleksiyoncuların hayallerini süslüyor. Ta ki 2016 yazında ABD Florida’da bir koleksiyoncu ilanı ve aşağıdaki resmi görünceye kadar.

Büyük babamın oyun makinesi. Oyun ana kartı istiyor. Koleksiyonerlere. İyi durumda 975$

Neil satıcıya ulaşıyor, oyun makinesini alıp içine başka oyunlar yüklemek isteyen bir satıcıyı geçiyor ve makinenin sahibi oluyor. Makineyi atölyesine götürüp açtığında ise karşısında inanılmaz bir süpriz çıkıyor. Aldığı oyun makinesi tasarımcı Tim Stryker’a satılmış ve sadece 1 kez oynanmış. Stryker’ın kullandığı jeton bile içinde duruyormuş.

Oyun makinesinin jeton sayacı, sadece bir kez oynanmış.

Oyun makinesini kurtarmak ve onu tekrar oynanabilir hale getirmek için çalışadursunlar, haber internette yayınlanınca başka bir şey daha oluyor. Stryker’ın ablası ve babası siteye geliyor ve yorumlarda oğullarından bahsediyorlar. Tim Stryker’ın vefatından 21 yıl sonra tasarladığı, emek harcadığı bir oyun makinesi üzerinden anılmasını görmek bir baba ve abla için ne muhteşem bir duygu olmalı.

 

İnsanlık anlam ararken belki de bu anlara bakmalı. Bizler, oyuncular, zaman harcadığımız hobimizin derin anlamlar içerdiğini pek savunmayız. Oysa insanın yaptığı her eser gibi yakından bakarsanız insanlık hali üzerine bir sözü olduğunu görürsünüz. Bazen bir eski oyun makinesi binlerce kişinin yüreğine dokunabilir.

 

Nur içinde yat Tim Stryker.

 

Nasıl bulunduğu hakkında daha ayrıntılı bilgi için orjinal haber: Centuri Aztarac: Finding THE Holy Arcade Grail… – The Arcade Blogger

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.