Kendi silahını kendin yap devri mi?


Bunu Google+‘da yazdım. Oradan takip etmeyenler için buraya da ifttt ile gönderiyorum :
Kendi silahını kendin yap devri mi?

3 boyutlu yazıcılar hayatımızın bir parçası oldu. MakerBot‘dakiler sivil hayata yönelik ürünlerin tasarımlarını paylaşırken DEFCAD’dekiler silah modelleri paylaşmaya başladı. Plastikten silahların CAD modelleri kolaylıkla paylaşılabildiği günler geldi. Hazır mısınız?

liberator_2

Plastik silah Liberator ABD’de silhlara ulaşımın kolaylaştırılmasını savunan bir grubun Defense Distributed‘ın tasarladığı bir tabanca. Defense Distributed’ın yaklaşımı sordukları şu soruda gizli

Siteden:

“(Liberator) bizlerin silah kontrolü ve tüketimi hakkındaki düşüncelerimizi değiştirebilir. Hükümetler bir gün tüm vatandaşlarının neredeyse anında ateşli silahlara internet üzerinden ulaşabileceğini kabulüyle nasıl davranırlar? Haydi bulalım.”

ABD’nin anarşist sağcılarının desteğini alan bu çalışmaya gene ABD’den bir senatörler karşı çıkıyor. Sen. Chuck Schumer 3B yazıcıdan silah çıktısı almanın büyük bir tehlike oluşturduğunu söylemiş. Schumer “Şimdi herkes, bir terörist, akıl hastalığı olan birisi, eşine şiddet uygulayan birisi, bir hükümlü kolaylıkla garajında silah fabrikası açabilir. … Bu durdurulmalı.”

liberator_1

Daniel Suarez‘in romanı Daemon‘da ilk plastik silahların varlığından haberdar olmuştum. İnternetten indirdikleri kod ile evinde silah parçaları yapıp birleştirenlerdne bahsediyordu Suarez. Liberator’un CAD dosyaları çıktıktan sonra yeni silahların modellerinin çıkması kaçınılmaz. Açık kaynak silahlara hazır olun. Nasıl virüs tasarımcıları varsa 3B yazıcıda yapılabilecek en iyi silahları tasarlamaya çalışanlar da olacak.

Türk kanunları bu gelişmelere hazır mı? ABD’de 1000dolara satılan bu yazıcılar Türkiye‘ye gelince ne olacak? Gelecekte 3B yazıcılar ülkemizde de yaygınlaştığında suç işlemek için kullanılacaklar. Neler yapılabileceğini, engellemenin ya da en azından takip etmenin yolunu bulmak gerekiyor.

Herkesin silahının olduğu zamanlar mı geliyor yoksa?

The Liberator sitesi: http://defcad.org/liberator/ CAD dosyasını indirmenin yasalara uygun olup olmadığını bilmiyorum, o yüzden indirmeyin. Google+ yazısını yazdığımda indirilebiliyordu. Artık ABD Savunma Bakanlığı isteğiyle CAD dosyası siteden kaldırılmış.
Suarez’in kitabı Daemon’un incelemesi: https://turkcebkf.wordpress.com/2012/10/01/ya-bilgisayarlar-akillanirsa/

from Gokce AY – Google+ Posts https://plus.google.com/113614899171313386693/posts/HuJ7EtbFUHs

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.